Erytrytol to substancja, która jest pochodzenia naturalnego, pozyskiwana przemysłowo poprzez fermentację węglowodanów zawartych w mące pszennej lub kukurydzianej. Jest dostępna w postaci krystalicznego proszku. Zawiera skrobię, cukier resztkowy i alkohol, ma właściwości antyoksydacyjne. Wartość kaloryczna erytrytolu to 20 kcal na 100 g, 4 g węglowodanów, a słodycz to około 70% cukru.
Zapach erytrytou
Erytrytol 1kg ma doskonały smak o orzeźwiającym “mentolowym” aromacie. Jest lekkostrawny, dopuszczony do stosowania przez kobiety w ciąży i karmiące, nie uzależnia i nie przyczynia się do wzrostu wagi. Wadą erytrytolu jest jego wysoka cena i brak słodkości, dlatego trzeba go stosować w większych ilościach niż cukier.
Porównanie erytrytolu z innymi substancjami słodzącymi
Producenci żywności stosują wiele różnych alkoholi cukrowych. Należą do nich ksylitol, sorbitol, maltitol i wiele innych. Większość z nich działa jako niskokaloryczne substancje słodzące w żywności bez cukru lub o niskiej zawartości cukru. Większość alkoholi cukrowych występuje w przyrodzie w niewielkich ilościach, zwłaszcza w owocach i warzywach. Struktura tych cząsteczek pozwala im na pobudzenie słodkich kubków smakowych na języku.
Erytrytol bardzo różni się od innych alkoholi cukrowych. Po pierwsze, dla porównania ma znacznie mniej kalorii:
- Cukier stołowy – 4 kalorie na gram
- Ksylitol – 2,4 kalorii na gram
- Erytrytol – 0,24 kalorii na gram.
Drugą zaletą erytrytolu jest zerowy indeks glikemiczny i insulinowy, co jest atrakcyjną cechą dla diabetyków. Sugerujemy porównanie erytrytolu z innymi substancjami słodzącymi tak, aby wybór był jak najbardziej świadomy i przemyślany.
Podsumowanie
Wiele słodzików ma doskonałe właściwości odżywcze przy niewielu wadach i równie dobrze nadają się jako zamiennik cukru w słodkich potrawach i napojach. Główną zaletą erytrytolu jest to, że świetnie smakuje, w przeciwieństwie do stewii, która nie każdemu przypadnie do gustu. Stewia jest jednak słodsza, tańsza i zawiera wiele zdrowych składników odżywczych.