W jaki sposób stosować erytrytol?

Przewagą erytrytolu nad innymi alkoholami cukrowymi jest to, że jest tolerancyjny na trawienie. 90% tego słodzika jest pobierane z jelita cienkiego i wydalane przez nerki. W związku z tym skutki uboczne, takie jak biegunka i gazy, mogą wystąpić tylko przy nadmiernym spożyciu tego zamiennika cukru.
Dietetycy zalecają włączenie do diety produktów zawierających erytrytol osobom z zaburzeniami metabolicznymi lub z nadwagą.

Zastosowania erytrytolu

  • Żywność (słodycze dla diabetyków, odżywki dla sportowców, napoje energetyczne, słodycze dietetyczne);
  • Kosmetyczne (kremy, pasty do zębów, płyny do płukania ust);
  • Farmakologiczne (dodatek do żywności poprawiający smak leków).

Ten słodzik ma szerokie zastosowanie w kuchni. Obróbka termiczna nie pozbawia produktu słodyczy, dlatego nadaje się do pieczenia, przygotowywania gorących napojów. Stosowany jest jako zamiennik cukru w produkcji słodyczy, lodów, pianek marshmallows oraz może być dodawany do ciasta naleśnikowego.

Zastosowanie erytrtolu

Ponieważ wiele autorytetów w dziedzinie zdrowia uważa, że stałe stosowanie erytrytolu nie tylko nie niszczy zębów, ale poprawia stan szkliwa, dodaje się go do past do zębów, produktów do pielęgnacji jamy ustnej, gum do żucia.

erytrytol 1kg najlepsza oferta jest stosowany jako składnik leków eliminujących nieprzyjemny zapach i gorycz, a także w niektórych napojach energetycznych i naturalnych smoothies. Słodycz erytrytolu wynosi od 60 do 80 procent tradycyjnego cukru, więc gdy jest on używany jako słodki składnik, należy odpowiednio dostosować przepis.

Właściwości stosowania erytrytolu w domu

Słodzik ten świetnie nadaje się do pieczenia sernika, robienia deserów, kruchego ciasteczka i płynnego ciasta naleśnikowego, gdyż doskonale się rozpuszcza. W połączeniu z pokarmami bogatymi w białko takimi jak twaróg czy jogurt zapewnia efekt sytości przez długi czas.

Aby uzyskać słodki smak równoważny z cukrem, warto zwiększyć ilość erytrytolu w przepisie o około 1/4. Słodzik ten nie nadaje się jednak do dżemu, ponieważ po schłodzeniu krystalizuje się. Po rozpuszczeniu w wodzie, erytrytol jest znany z tego, że pozostawia świeży smak na języku. Ta orzeźwiająca właściwość jest szczególnie atrakcyjna dla niskokalorycznych letnich napojów.